Heroes of Might & Magic V

Určitě každý znáte tuto fenomenální sérii. V posledních dvou dílech prošla hra značnými změnami, bohužel většinou k horšímu, ale pátý díl se trošku vrací do starých kolejí.

Ve čtvrtém díle byla hra velmi pozměněna neboť se zde nedalo v boji prakticky vůbec strategicky fungovat, neboť potvory a hrdinové se v každém kole pohybovaly jinak o jiný počet polí. V pátém díle této série bylo toto vymíceno a nahrazeno původním bojovým systém ze třetího dílu s menším rozdílem. Potvory se pohybují o určitý počet polí na určitém terénu, hrdinové stále můžou bojovat a v každém kole k tomu dostanou příležitost, ale kouzla smějí vyvolávat pouze pokud jsou zrovna na řadě. Další změnou proběhlo pole v boji, které již není hexagonové, ale čtvercové.

Hrady také prošli značnou úpravou. Na výběr máte ze šesti možných měst, které mají jako ve všech ostatních dílech, unikátní jednotky, budovy a mnohé jiné. Také stavění všech budov ve všech městech na stejném místě bylo zrušeno. Navíc bylo přidáno levelování města. Za každou budovu dostanete jeden level města a ten určuje, jaké budovy můžete postavit a jaké ne. Pro nejvyšší potvory je zapotřebí stupeň 15. Tím se eliminovalo stavění budov, kdy musíte postavit jisté budovy, abyste mohli postavit další.

Celá série, až na čtvrtý díl, který byl pro všechny fandy velkým zklamáním, je úžasná a prakticky dokonalá. Třetí díl byla naprostá bomba, která dokonale splňovala vše co se od ní čekalo a v mnohém tuto pomyslnou hranici překračovala. Jestli pátý díl je lepší, to už musíte posoudit sami.